Станочки

Вже не впеше я роблю станочки для своєї майстерні. Кілька років тому, я розказував про свердлилку. Через мій переїзд, він та інші мої станочки поїхали в Україну. Ця свердлилка була доволі жорстка і надійна, але все ж була недороблена: їй бракувало важеля.

Загалом для домашньої майстрені потрібно свердлильний, відрізний і наждачний станок. І саме в такій послідовності (на мою скромну думку).

Мій новий свердлильний станок має ось такий вид:

Це вже друга версія. Перша мала більше пластикових деталей і не була жорсткою. Станок на відміну від попереднього вже має важіль, але з недоліків це слаблий мотор з не дуже практичним патроном. Кулачковий патрон є більш універсальним. Окрім того, я б додав ще одну пару лінійних підшипників для більш впевненого ходу. Загалом станок виконує свої функції -- свердлить текстоліт. Станок живиться від БЖ 12В і не має ніяких регулювань. Оскільки і важіль і моторчик є слабенькі, то критично мати гарно заточене свердло. В теорії воно так і має бути: отвір свердлиться за рахунок заточки свердла, а не тиску.

Інший станочок, показаний зверху сторінки, призначений для розрізання плат. Диск з алмазним напиленням чудово стравляється з усіма матеріалами і потихеньку може різати і алюміній. Інший плюс алмазного диску -- від безпечний для пальців (у розумних межах). Хід диску є близько 10 см. Ззаду станочку встановлений блок живлення з токообмежуючим резистором і кнопка включення. Мотор їздить на двох мебельних направляйках. При потребі, на диску можна заточити свердло чи закруглити край заготовки як на наждаку.

Перевага цих станочків, це їх низька ціна, але обидва вони потребують сильніших моторів. З іншої сторони слабший мотор зменшує шанси щось критично запороти.

Станочки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори