Свердлильний станочок

Прийщов час переробити свій сверлильний станочок.

Першу версія (фото знизу) я зробив ще у 2016, в Україні. Робив з чого було. Він був маленьким, але не дуже зручним у користуванні, бо мав малу відстань від направляючих. Він потребував зовнішній блок живлення і ним було важко користуватись, бо  мав жорсткі пружини і не мав ручки для нажиму.

Тому згодом я його вже у 2017 у Франції переробив. Поставив на дві направляючі з Leroy Merlin, які я прикріпив на кутник звідти ж. Їздити він став значно краще. Щоб свердлити отвори в продовгуватих деталях, я встановив кутник на поличку в кількох сантиметрах від бази. Але від цього постаждала жорсткість всієї конструкції. Блок знову ж таки вимагав зовнішнього блока живлення. Ще одним недоліком є цангове свердло, яким дуже незручно користуватись і важко затягни свердло в патроні.

І ось він, мій красень! Над ним я завершив працювати лише вчора. Кулачковий патрон, регулятор оборотів, переключатель аверс/реверс, автономний (працює від 220).

Мотор віддалений від направляючих за допомогою 4х довгих радіостойок. У просторі між двома плитами розміщується потужний DC/DC перетворювач (boost up). Сам мотор на 28V, тому є змога регулювати від понижених (24В) до повишених (35В) оборотів. За допомогою 2х позиційного, 6ти контактного переключателя реалізується переключення напрямку обертання.

Ця коробка пригвинчена до надрукованої деталі. В ній закріплюється 4 лінійних підшипники, які ковзають по двох 6 меліметрових направляючих. Щоб надійно закріпити підшипники в   деталі,  я розігрів паяльним феном останню і ввігнав підшипники "по-гарячому". Плюс в констукції присутні деякі додаткові деталі для надання жорсткості станку. Люфти мінімальні.  Ззаді станка пригвинчена пластина з оргшкла, на якій кріпиться блок живлення (24В 6А).

Спроби встановити ручку, виявили те, що станок веде в сторону при нажимі.

В планах ще встановити підсвітку і лазене наведення (хрест) для спрощення позіціонування деталей.

Свердлильний станочок

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори