Іскрова камера

Іскрова камера це примітивний детектор елеметарних частинок. Він має два електроди під високою напругою. При проходженні зарядженої частинки між ними, остання іонізує газ/повітря. Це створює умови для пробою між двома електродами і тому пролітає іскра. Це дає змогу ще й локалізувати місце прольоту частинки. Вперше я таке чудо побачив на кафедрі і навіть хотів його вдома повторити, але не получилось (в той час в мене успішними було десь лише половина проектів).

Теперішня конструкція є надиво проста. Прилад складається з двох частин: регульваного високовольтного генератора і самого детектора. У якості високовольтного генератора я використовую видраний з якогось сканера високовольтний блокінг генератор. На вихід додав помножувач Кокрофта-Волтона. При напрузі 9 вольт на виході приблизно 6кВ, чого із запасом вистачає для цього детектора. Рекомендований діапазон напруг від 2х до 9и кВ. Щоб гасити іскри і обмежити струм, на виході стоїть 20 МОм резистор. Можна і менше (10 МОм), але резистор фізично має бути великим, аби через нього не проскакувала іскра. Аби регулювати напругу, я змінюю вхідну напругу живлення блокінг генератора. Для цього я використав стандартну схему регулятора напруги на LM317 як ось тут. Вихідна напруга обмежена 9В бо конденсатори у помножувачі стоять на 3кВ тільки (їх макс напруга має бути менше подвійної напруги помноження, тобто якщо на виході транформатора має бути не більше 1.5кВ).

Начинка іскрового детектора

Сам детектор змонтований на пластинці із оргскла. Нижній електород це пласттинка з текстоліту (50х70 мм) приклеєна двохстороннім скотчем до основи. Пластинка не повинна мати гострих країв. Верхній електрод -- це натягнуті проволочки (0.25 мм) на висоті приблизно 1.5 мм від нижнього електрода. Проволочки мають бути натягнуті повинні та бути паралельні до пластинки у двох координатах. Знобити нормальну конструкції я зміг лише з третього разу. У перших двох разах я використовува частину макетки. Вона була тонка і гнулась від натягу проволочок. У фіналі я використав більш жорсткий текстоліт і зменшив кількість проволочок із 20 до 10.

Всяка конструкція має бути обов'язково змонтована у корпус, інакше прилад не придатний до використання. Тому я змонтував у білу коробочку (більша частина вартості проекту). Демонстрація роботи на відео:

https://www.youtube.com/shorts/y23pw-zqWoo

Прилад найбільш чутливий до альфа випромінювання.

Іскрова камера

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори