Знову генератор на XR2206

Я вже був робив генератор на XR2206 п'ять років тому. З того часу я його не разу не використав. Оскільки він відразу в мене запрацював і я його ніколи як треба не тестував, то він мені видавався просто чудовим рішенням. Я змінив свою думку. Я досі вважаю що це може бути гарним рішенням для багатьох задач, але навряд чи для аматорського генератора сигналів.

У китайців я купив набір для збирання генератора на цій мікросхемі. Набір націлений видати wow ефект і ніколи не користуватись цим генератором. Я ж вирішив хоч трохи покращити цей генератор.

Основна його проблема в зворотньому зв'язку з користувачем: для його налаштування потрібен осцилограф! Це потрібно для налаштування і амплітуди і частоти.

Почнемо з частоти. Аби генерувати сигнали на високих частотах було використано 100пф конденсатор. Це вже за межами дозволеного для мікросхеми. Всі частотозадаючі конденсатори (крім одного) я замінив на плівкові, бо вони менш чутливі до тепературних змін ніж керамічні, що були в наборі. Для вибору частотного режиму (конденсатора) я прикупив п'ятипозиційний перемикач. Два потенціометри дозволяють плавно змінювати частоту (грубо і точно). Хоча для точного я б трохи зменшив номінал.

Без частотометру неможливо точно визначити частоту. Я спеціально не хотів ставити частотмір на мікроконтроллері, бо останній був би на голову кращим генератором ніж XR2206. Та і весь аналоговий шарм тоді пропадає. Зреалізовано наступні частотні режими: 1-6 Гц, 6-70 Гц, 70-400 Гц, 400-2000 Гц, 2 кГц - 200 кГц.

Наступна проблема це вибір форми сигналу. Це не практично зреалізовано у конструкторі. Я ж додав перемикач для простого перемикання між трома формами: синус, трикутни, меандр.

Проблема з амплітудою. У конструкторі при перемиканні між трикутником і синусом, змінюїться їх амплітуда. Я це виправив. Амплітуда меандра не регулюється взагалі. Я її зробив просто 5В. Меандр з генератора "підсилюється" тригером шмітта, а трикутник і синус операційником. Амплітуда синуса і трикутника змінюється однаково. Можна також підкоректувати зсув сигналу. Я виставив так аби у максимумі було 3,3В для тестування АЦП відповідної напруги.

Схема генератора

Для нормального регулювання ампітуди і зсуву потрібен операційник з двополярним живленням. Я не хотів ускладнювати схему і використав rail-to-rail LTC1541. Його перевага у тому що в одному корпусі в нього тригер шмітта і операційник, а недолік у тому, що полоса пропускання при одинарному підсиленні складає 12 кГц. Тому в останньому чатотному діапазоні працює тільки меандр. Та і той тільки до 50 кГц. Далі треба підкручувати duty cycle, аби тримати його на 50%. Нормально синус і трикутник працюють від 1 Гц до 2 кГц.

Працює генератор від 12В. Є захисний діод від переполюсовки і два лінійні регулятори на 9 (для генератора) і 5 вольт (для операційника).

Генератор змонтований на одній макетній платі і прикріплений до L-подібного профілю. На платі є підстроєчники для регулювання спотвореннями синуса (мало на що впливає), зсув трикутника/синуса і duty cycle меандра.

На панель виведено переключатель частотних режимів, перемикач вибору форми сигналу, настройка частоти і ампітуди, вмикач і індикатор ввімкнення. В мене не було підходящих конекторів на сигнал, тому він виводиться з іншої сторони.

Навряд чи я ним буду працювати, бо я занадто розбалований гарними приладами, але це була файна забава на кілька вечорів.

Знову генератор на XR2206

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори