VT-100 термінал

Коли я починав свій шлях у електроніці, я дуже любив бложик Сергія Булавінова (та і зараз черпаю ідеї звітди, як от наприклад для генератора). Але одного часу я там се побачив дивний мікроконтроллер з 8ми 32 бітними ядрами фірми Parallax. В часи коли я тільки починав з AVR-ками це будоражило мій розум. І коли я отримав нагоду (гроші) його придбати, то відразу це і зробив. Після кількох років забуття в шухляді я вирішив його пустити в діло. Оскільки вивчати нову мову програмування (най і не дуже складну) в мене бажання не було, я вирішив повторити готовий проект. Мікроконтроллер непогано генерує VGA сигнал, тому я схилявся до відеопроекту. В результаті, я повторив цей проект. Це емулятор VT-100 терміналу для RC2014 компютера на Z80. Я люблю класику комп'ютреної техніки. І цей термінал є саме такою класикою.

Термінал не є комп'ютером, хоч і має процессор. Це пристій для введення/виведення інформації і комунікації з комп'ютером. В часи, коли потужний комп'ютер був один на університет, а користувачів багато, це було актуально.

Термінал спілкується із зовнішнім світом через UART на швидкості 115200. На борту окрім самого мікроконтроллера є незначна обв'язка: мікросхема пам'яті, кварц, ресет. Із особливостей терміналу є те, що він може працювати із USB клавіатурами. Моя клава спочатку відмовлялась працювати через неекранований кабель. Відеосигнал генерується по стандарту VGA, причому з багатьма кольорами. Також на платі є бузер і він пищить при команді \а =).

Компілювання і прошика проекту є нескладна і навіть приємна. Програматор -- це USB-UART перехідник + 1 транзистор (див тут). Як скомпілювати і залити програму описано в readme проекту. Якщо плата повторена правильно, то проект працює відразу.

Не знаю де я буду використовувати цю платку, але сам по собі проект цікавий.

VT-100 термінал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори