Портативний генератор сигналів

До цього моменту в мене не було нормального генератора сигналів. Я робив дурнички на XR2206 та цифровий на відбракованій AD9851. Вони обидва потребують зовнішній блок живлення і не дуже по своїм характеристикам. Тому я зробив свій маленький генератор. Джерелом натхнення послужив цей проект.

Меандр генерується за допомогою мікроконтроллера і "підсилюється" простою і геніальною схемкою з аналоговим переключателем. Синус/трикутник/меандр генерується DDS генератором AD9833 і підсилюється двома операційниками.

Я відчасти спростив dds cхематику: викинув батервотр і інтерфейс між мікросхемою генератора і мікроконтроллером. Схематика меандра залишилась такою ж (хіба що підібрав резистор на підсилення ОП).

Проект написаний під ардуіно. Керується одним енкодером. Аби спростити вибір значення (частоти амплітуди), реалізований прогресивний інкремент. Тобто якщо швидко крутити ручку енкодера -- інкремент 100, а якщо повільно, то одиниці. Так зручніше вибирати значення у широкому діапазоні, ніж змінюючи крок (хоча ця опція також присутня).

Окрім цього генератор переведено на батарейне живлення. Модуль зарядки акумулятора і повишайка на 5В є стандартні китайські. Негативна напруга генерується мікросхемою 34063. Пробував спочатку 4 штуки в паралель 7660, але вони не витягували по струму.

Окрім цього присутнє цифрове керування амплітудою за допомогою здвоєного цифрового потенціометра MCP4651.

Генератор зібрано на макетці, але варто це зробити на платі і правильно розвести всі землі, подумати про файну фільтрацію живлення і тд. Також, на мою думку, у наступній версії варто поставити фільтр і користуватись лише синусом dds генератора (як і в оригінальному проекті).

Портативний генератор сигналів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори