Намоточний станочок

Задумав я був виготовити дозиметр. Як відомо, для нього потрібна висока нагруга, а значить і високовольтний трансформатор. Аби не мотати сотні витків вручну, я зробив цей намоточний станочок.

В основі лежить моторчик від старого принтера. Він має також енкодер. Останній допоможе для рахунку витків. На вал двигуна я посадив малу шестерню від того ж принтера. Діаметр отвору шестерні був завеликий, тому я ще виточив втулку на вал двигуна. Зусилля з малої шестерні передається на велику. Це зменшує обороти двигуна і збільшує його крутний момент. Велика шестерня посаджена на підшипник від старого вінчестера. З однієї сторони на валу знаходиться цанговий патрон, в який можна зажати вал з корпусом котушки. З другої сторони знаходиться гвинт з припаяною ручкою. Звинт фіксує цанговий патрон (в ньому зроблена різьба) і одночасно центрує його завдяки конусній фасці в підшипнику і гвинту-потаю.

Електроніка контролю станка є доволі проста:

Схема намоточного станка. DC/DC перетворювач на схемі не вказаний.

Мізками є Atmega8. По суті тут лише два енкодери, 7ми сегментний індикатор і транзистор-ключ для керування моторчиком.
В програмі організовані 3 переривання: 2 на енкодер моторчика і 1 по таймеру для енкодера керування. У while крутиться менюшка:
Default: виведення кількісості витків, енкоден регулює швидкість обертів моторчика через PWM.
Нажаття кнопки: встановлення потрібної кількості витків.
При наступному нажатті -- Default regime.
При досягненні потрібної кількості витків моторчик вимикається.

Далі буде...

Намоточний станочок

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори