Швидкий LED пульсер

Я не полишаю надії доробити свій гамма спектрометр. Одним з тестів SiPM та електроніки є споглядання відгуку детектора на одиничні фотони. SiPM це по суті матриця лавинних діодів. Коли на діод потраплєю фотон (кількадесят фотонів), то від спрацьовує. Якщо світло попадає на кілька світлодіодів, то спрацьовує кілька світлодіодів і їх сигнал додається. Щоразу спрацьовує якась ціла кількість діодів, тому сигнал від SiPM є не безперервним, а з проміжками. Це легше спостерігати, коли на детектор надходить короткий і слабкий фотопотік. Зробити короткий фотосигнал не просто (треба пульсуючий лазер, чи ще що). Але в домашніх умовах це можна зробити за допомогою лавинного транзистора.

Ідею і схему я взяв звідси. Ось схема високовольтного блока живлення:

Резистор R69 я поставив 4.7к, щоб 270В було десь посередині підстроєчника.

Робота схеми пульсера детально описана на сайті. Там же є поради і до монтажу деталей. Я монтував вперше "манхетенським" способом.

Спочатку моя схема не запрацювала, але лише тому, що мій генератор не міг працювати на 50 Ом нагрузки. Тому я поставив тригер шмітта (74HC14) між генератором і пульсером (1 інвертуючий елемент і 5 в паралель). Оскільки перетворювач напруги потребує 12В, то для уніфікації живлення поставив 7805 для мікросхеми. Макет пульсера показано зверху статті.

На осцилограмі знизу показано напругу на шунті. Повна ширина на половині висоти є 2.8 нс. Осцилограф працює на ліміті, тому справжня ширина може бути менша. Конденсатор С1 у мене 20пФ, що більше ніж у статті.

Результатом задоволений. Найдорожче у цій саморобці -- це лавинний транзистор (більше 12и євро).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *