Nixie термометр та годинник

Кілька років тому я зробив Nixie годинник. Ця конструкція мала кілька недоліків:
1. Неточний годинник: RTC DS1302 не має температурної стабілізації кварцу, а тому він відстає або поспішає від справжнього часу. Час від часу треба підлаштовувати час. Тому в новій версії я використав DS3231.
2. Неоптимізоване джерело високої напруги. Воно габаритне, має багато деталей і потребує для роботи 12 В. Плюс до того воно споживає значний (як для нової електроніки) струм на холостому ході. В цій версії я використав DC/DC перетворювач з 4ох деталей і генератор від ардуїно. Схема працює від 5и Вольт.
3. Великі габарити.

Незважаючи на ці всі недоліки годинник от уже 4 роки працює. В мене залишилось ще кілька ламп, які я хотів довикористовувати і закрити тему із nixie трубками. По перше в мене залишилось дві ІН-14 лампи такого ж формату, що і у попередньому годиннику. Дві лампи недостатньо для годинника, але для теплого лампового термометра, це саме те.

Як і в попередній раз, в мене не було роз'ємів, тому я вирішив впаяти лампи в плату. Для цього я виготовив плату a l'ancienne. Огидні доріжки я трохи приховав товстим шаром лаку. Воно працює. Сам процес в кількох кроках показано знизу:

Вся електроніка вмістилась на поверсі під лампами. Схема керування така ж як і в попередньому годиннику. Єдина праблема, це те що лампи гріються і гріють датчик температури LM75A, тому в термометра виріс пісюн (див фото знизу) і це вирішило проблему.

Інша конструкція на ІН-16 лампах. Схемотехнічно це те саме що і годинник, тільки на дві лампи більше. Єдина проблема в мене була, це досягти потрібної напруги для ламп перетворювачем. Для термометра він завівся зразу, а от для годинника були проблеми дійти до 170В чи більше. Промучившись десь тиждень з перетворювачем на 4 деталі, я зрозумів що вища індуктивність не завжди означає більшу напругу, якщо індуктивність має певний опір. В моєму випадку індуктивність 220мкГ і опором кілька Ом працювала краще ніж 1мГ і опором кілька десят Ом. Також діод на виході має бути швидкісний і не відкриватись у зворотній полярності. Оскільки і індуктивність і діоди в мене в більшості з випайки, то я затратив певний час допоки добився справної роботи.

Також на відміну від попередньої версії годинника, час виставляється не механічними, а сенсорними кнопками що сховані усередині годинника.

Час вбивати русню!

Nixie термометр та годинник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори