L-band антена

Кілька років тому, я побачив відео з патч антеною. Ця антена зроблена з текстоліту і призначена для прийому данних зі супутників зв'язку (Iridium, Inmarsat, GPS). Подібну антену продає RTL-SDR блог. Внутрощі цієї антени можна побачити тут. Я б її купив і не мучився, але 60 євро для мене дорогувато. Тому я вирішив зробити її сам.

Вимоги до моєї антени є такі ж як в RTL-SDR антени: 1525-1660 МГц смуга пропускання, права кругова поляризація.

В ютубі можна знайти подібні антени на цей діапазон. Окрім розмірів вони різняться тільки матеріалом виготовлення: мідь чи текстоліт. Я обрав текстоліт, бо він в мене був. Як я розумію, через непередбачуваність параментів FR-4 текстоліту, з нього виготовляють тільки бюджетні антени. Аби трохи покращити шанси на успіх, перед виготовленням антени можна виміряти діелектричну проникність куска текстоліту з якого плануюється виготовити антену. Зробити це можна за формулою плокого конденсатора. З практики, найбільша похибка буде по вимірюванню ємності, тому треба буде точний прилад і гарні щупи. Я отримав 4.5-5, при пастпортному значенні 4.5, тому через велику похибку вимірювань в моделюванні використовував паспортне значення.

Я не повторював жоден дизайн (лише концептуально), а розміри антени отримав з CST моделювання.

CST модель антени

Розміри антени:

До цього я моделював антени лише з лінійною поляризацією. Якщо я правильно зрозумів результат моделювання, то поляризація в мене таки права:

Зовнішній вигляд антени:

Вимірювання параметрів проводив NanoVNA v2. Спершу результат не вразив (див малюнок знизу), але після підгонки імпедансу результат покращився. Для підгонки я припаяв маленький трикутник до фід лінії (між рефлектором і патчем). В результаті частота попливла вверх, але це навіль краще для Iridium супутників.

Навіль без LNA і фільтра, сидячи у кімнаті на перешому поверсі багатоповерхівки можна бачити життя в SDR#

Цікаве знайомство з панч антенами. Сподіваюсь не буду чекати кілька років аби використати цю антену.

L-band антена

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори