Аналоговий симулятор вогню

Зазвичай аби отримати вогонь у аналоговій електроніці достатньо переплутати полярність. Проте тут я хотів би розповісти про симуляцію вогню -- щось накшталт лампи-нічника. Звук потріскування дров і мерехкотіння вогнища є базою.

Мені подобається працювати, коли на робочому столі є різні цікаві штучки: вазочники, лампи, годинник, органайзер. Окрім того, часом аби вбити нудьгу чи шум, я слухаю lofi музичку чи джаз і дощ, а під час робочих нарад люблю вмикати камін на другому екрані і слухати потріскування дров.

Оскільки ввімкнути ютубчик з фоном це занадто просто, то я хотів би спаяти щось незалежне. Якби я робив би щось з нуля, то робив би щось на основі китайський модулів і arduino. Проте тут я застосував аналогове рішення (я люблю процес паяння). Схема не на 100% оптимальна. Перед запуском у лінію, варто було б з нею попрацювати і значно спростити.

Схема складається з двох частин: освітлення і звук. Зі світлом все просто -- це мигаючі світлодіоди від китайців. За 5 центів штука. Вони всередині світлодіода мають схему, що псевдовипадково керує їх яскравістю. Їх проблема, що якщо їх вмикати одночасно, то вони всі мигатимуть однаково. Тому я поставив транзисторний ключ, що вмикається із затримкою визначеною RC ланцюжком. Резистор також виконує керує струмом транзистора. Але обережно, якщо він надто великий, то він спричинюватиме перезавантаження схеми світлодіода (через брак струму). Світлодіони спаяв по 3 послідовно і 2 паралельно. Ті світлодіоди що керуються одним транзистором є випадково розкидані по візерунку.

В основі схеми звуку є схема якогось русака з ютубу. Схема теж наполовину спіжджена (як і все на росії). Спочатку в схемі іде генератор білого шуму, за ним фільтр низької частоти (по суті один конденсатор). Далі іде транзистор в режимі насичення. Поріг спрацювання останнього визначається підстроєчником, що в свою чергу визначає частоту потріскування. Після йде примітивний регулятор тембру і аудіпідсилювач на операційнику. Пробував спершу зробити повністю транзисторний підсилювач, але коефіцієнт підсилення був малим (дуже тихенький звук).

Спершу я думав про художнє оформлення лампи, але потім зрозумів, що це не моє, тому зробив етажерку з двох макеток і спікера між ними. Получилось компактно, але живлення 9В, що вимагає плата, наразі я маю лише з лабораторника, тому це так собі. При живленні від імпульсного блока живлення, схема жужить через його роботу. Загальне споживання схеми є близько 200 мА.

Відео демонстрації роботи:

https://www.youtube.com/shorts/nXImwoWOjKk

Якби в майбутньому я повертався б до цієї схеми, то я намагався б її спростити, викинути за можливості транзисторні каскади і покращити регулювання тембру. Також я б перерахував схему на 5В чи щось більш використовуване. На світло поставив би мосфети. Але і в такому виконанні лампа мене радує.

Аналоговий симулятор вогню

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори