Покращення плати лабораторного блока живлення

Китайці продають такі от плати для збірки лабораторного блока живлення. Набір є досить популярним, але має недоліки. Деякі з них я спромігся усунути.

Отже, перший недолік -- це слабуваті діоди діодного мосту, тому я їх замінив на 6A збірку. Інший недолік -- це підробний силовий транзистор, але я сподіваюсь 3А він витримає, бо головне тут якість охолодження кристалу. Я б його замінив, але нічим. Третій недолік -- шунт, що при 3А буде відчутно грітись. Замінити його варто на менший, але нічим.

Останній недолік -- це живлення операційників. Цей недолік я подолав. Для нормальної роботи набору потрібен трансформатор з вихідними 22В змінної напруги, а не 24В як це написано на платі. При 24В операційники згорять і все. Оскільки в мене лише 1 трансформатор в наявності з вихідними 28В, то варто було майструвати. Для цього я створив стабілізовану напругу для підсилювачів. Я використав 24В стабілізатор, що йшов у комплекті (для вентилятора) і підпоров його 6В стабілітроном. Отже, позитивне живлення є близько 30В, а негативне -5В (0В для джерела опорної напруги). Загалом треба було розрізати 4 доріжки і накинути 3 перемички, як це показано на малюнках знизу:

Блок працює і видає по максимуму 25В і 3А.

Втілення в корпусі. Більшість деталей використані повторно.

Вольтамперметр зроблений на основі мікросхеми INA219. В китайській платі замінений шунт і відкалібровані вимірювання струму і напруги. Перша версія вольтамперметра була на 1602 LCD дисплеї, але через соплю при пайці він разом з ардуїнкою згоріли. Друга версія вже має OLED дислей.

Покращення плати лабораторного блока живлення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори