Кінець саморобної електроніки?

Останнім часом почало з'являтись значно менше конструкцій електронних приладів. Цей спад припав на моє входження в сферу саморобної електроніки і я на власні очі спостерігав занепад мого улюбленого сайту tqfp.org. В цьому записі я хотів би проаналізувати причини, пригадати історію і подумати про майбутнє. Цей текст є суто приватною думкою і може не відповідати на 100% дійсності.

1. Якщо був спад, то було і зростання.

Зачатки саморобної електроніки в Україні, можна вести десь з другої світової війни. Доступною була література, що давала поради у виготовленні саморобних детекторних приймачів із саморобних деталей. Цастково це пояснюється потребою режиму в поширенні пропаганди. З часом літератури (книг, журналів) стає все більше і вона з'являється навіть у сільських бібліотеках, а деталі можна було виписати по пошті. Тому навіть у глухому поліському селі (де жив і творив мій батько) радіолюбительство стало доступним.

Виготовлення чогось складнішого ніж радіоприймач зазвичай було недоступним через дефіцитні деталі. Тому ситуація, коли двійко хлопців збирають в гаражі комп'ютер в кінці 70х є неможливою. Незважаючи не це, доволі поширеними були саморобні підсилювачі, магнітофони, комп'ютери через дефіцит таких в магазинах. Деталі ж цих приладів були зазвичай краденими з інститутів чи заводів. Тобто для такої популярності саморобної електроніки були економічні причини (дефіцит).

З відкриттям кордонів все змінилось. Саморобні прилади стали радше непотрібні (окрім клонів спектрума деякий час). Хоча був необхідний ремонт (якщо це можна сюди присунути). Загалом ремонтні майстерні живуть тим краще, чим менше грошей у людей на нові прилади.

З часом з'являються в магазинах закордонні деталі і мікроконтраллери, а також люди, що вміють ними користуватись (у відчутній кількості). Більш того в людей масово з'являються комп'ютери і інтернет (друга половина 2000х). Починаєтсья розквіт саморобних приладів як показано на малюнку зверху.

Домашня лабораторія значно ускладнилась. З'явилась можливість виготовляти складні і якісні плати вдома. Значно зменшився поріг входження у мікроконтролерну техніку і FPGA. З'явилось чимало саморобних приладів (бо ціна заводських ще була доволі висока).

Ріст з 2007-2009 років припиняється в 2012 і починається падіння в 2014. Чому так? Все просто! Ось графік зросту популярності aliexpress:

Дешева китайська електроніка зробила нерентабельними будь які вкладення часу чи грошей в саморобні пристрої. Сучасні саморобки є радше модульними (з готових китайських плат). Виготовлення плат в Китаї є дешевшим ніж ЛУТ вдома. Готові пристрої є дешевші ніж всі компоненти окремо.

Отже, домашню електроніку чекає така ж смерть як і короткохвильове радіо? На мою думку так. Масовою вона не буде через економічні чинники. Подальша зменшення і ускладнення призводять до потреби у все більш складних і різноманітних приладах (про ціну не кажу, бо наприклад нормальний по міркам епохи осцилограф завжди коштував дорого).

2. А чи є майбутнє?

Якщо відкинути шлях рухатись по інерції, намагаючись встигнути до китайців зробити на китайських деталях дешевший прилад, то залишається мусорний шлях і радше інтелектуальний.

Мусорний шлях це ремонт або переробка старих приладів. Оскільки це зменшує ціну, то такий варіант має місце на існування. На мою думку, окрім суто економічного фактору є ще й психологічний. Людям подобається відновлювати речі. Як доказ найпопулярніші статті у цьому бложику це брежнівські схеми на радянських деталях, хоча на мою думку радіотелескоп є значно цікавішим. Плюс на ютубі є популярними канали по відновленню старих речей.

Інтелектуальний шлях це створення приладів на порядок складніше ніж продають китайці. Зазвичай це вимагає програмування і значної роботи з комп'ютером, що вже і не зовсім електроніка, а щось радше дотичне. Це різноманітні ІоТ системи, кубсати, біосенсори, контроль і софт. Можливість існування цієї вітки грунтується на існування електронних стартапів. Зазвичай це базується на PhD тезисі, тобто грунтовному попередньому дослідженні. А отже, щоб тут існувати, потрібен широкий базис знань.

Четвертий шлях це нішова електроніка, просвітництво (навчання інших) і поп наука (демостратори на кшталт мюонного чи радіотелескопу). Але це мізер від загальної кількості.

3. Висновок

Масовість саморобної електроніка залежить від рентабельності. Китайські товари значно змінити ситуацію. Кожне десятиліття електронна база змінюється майже повністю і існує тренд до зменшення і ускладнення. Це вимагає значних інтелектуальних і фінансових вкладень. По суті існує лише два варіанти розвитку для саморбщика: залишитись в теплому і комфортному минулому або постійно вчитись і вкладатись фінансово у нові технології. По суті кожне хобі є нерентабельним витрачанням грошей і часу, але головне щоб воно приносило задоволення, тому вам вирішувати який шлях обрати.

Кінець саморобної електроніки?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори