Міліомметр

Аби вимірювати шунти ампеметрів, я виготовив простенький міліомметр. Ідея взята звітси. Існує кілька різновидів міліомметрів. Є "багата" версія, є і бюджетні. Всі вони базуються на простому принципі: джерело струму -> вимірювальний резистор. Напруга на резисторі пропорційна опору. Струм зазвичай 0.1 А, а вимірювані резистори порядку десятих ома, тоді напруга на резисторі буде порядку десятків мілівольт. Проблема в пому, що кілька мілівольт може утворюватись на контактах вимірювального резистора і щупів міліомметра. Ще більша проблема є в тому, що ці кілька мілівольт є температурнозалежні. Щоб усунути цей зсув, використовуються схеми вимірювання з генератором.

Почитавши кілька тем на радіокоті, я зрозумів, що для точного вимірювання потрібні щупи Кельвіна, точне джерело струму і точний операційний підсилювач з малим offset voltage, малим дрифтом по температурі і можливістю регулювання нуля вхідного зсуву. Ідеальний варіант OP07. Для вимірювання значень напруги близьких до нуля, потрібно двуполярне живлення операційного підсилювача.

В принципі постійний зсув є проблемою лише для для "приставок до мультиметра" для вимірювання міліом. Конструкції на мікроконтролері можуть віднімати, компенсувати нелінійність і тд.

У своїй конструкції я здійснив 2 режима роботи: джерело струму на 10 і 100 мА. Перезлючення відбувається за допомогою реле. УВАГА! У схемі нагорі, у джерела струму LM317 переплутані піни OUT та ADJ! Перед початком роботи, між заживами міліомметра вмикають амперметр і підстроюють струм у кожному режимі. Для цього у схемі передбачені 2 багатооборотні підстроювальні резистори. Ще один підстроювальний резистор є для встановлення нуля ОП. Для цього щупи закорочуються і підкручуючи цей резистор, досягаємо 0В на виході ОП. Схема зображена на фото зображення запису.

Виміри кількох резисторів показано знизу:

Перша цифра є Оми, далі три цифри є значення після коми. Дві крапки означає режим 100 мА. В цьому режимі відображаєтсья лише дробова частина Ома. У підписі зображення є виміри опору з маркус тестером/блоком живлення.

Було б непогано відкалібрувати прилад у майбутньому. А загалом конструкція дуже файна получилась.

Міліомметр

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори