Дозиметр

Вперше я зробив дозиметр десь взимку 2015. Тоді я не розумів, що головна вимога до портативниго дозиметра -- це висока ефективність HV генератора. Перший мій генератор був на полумостовій схемі і споживав близько 200 мА. Я цілий вечір мотав трансформатор і воно запрацювало. Вперше в селі за піччу, я зареєстрував радіацію:

Таку ж схему HV генератора я застосував і до моїх мюонних телескопів. Недоліки такої схеми є їх неекономність і складність у виготовленні трансформатора. Аби менше мотати вторинну обмотку, застосовують помножувачі напруги.

Більш класичним рішенням у схемах дозиметрів є блокінг генератор. Я був спробував такий:

Але я не досяг того мікроструму, що був зазначений в статті. Я трохи покращив схему і оптимізував по частоті, але мій струм був порядку 40 мА. Як видно з малюнку, схема вимагає намотки трансформатора.

Можна обійтись і без трансформатора, але із індиктувністю на MCP34063. Cхема споживає трохи більше, але простіше у виготовленні

Проте найкращий генератор я знайшов ось тут. Це проект дозиметра на ардуїно. Найкраще в цьому проекті є генератор. Мені не подобається зворотній зв'язок на дільнику напруги, але поки що кращого і у відкритому доступі я не знайшов. Трансформатор -- це гантелька-індуктивність на 10 мГн і 4 витка поверх є первинна обмотка. Я повикидав все зайве з проекту і додав UV діод для тесту уранового скла. Моя прошивка тут. Зображення мого дозиметра розтащоване зверху запису.

Дозиметр

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори