Дешева ВЧ лабораторія

Стрімкий розвиток напівпровідникових технологій в поєднанні з масовим виготовленням зробили ціну на ВЧ прилади до смішного низькою. При будівництві радіотелескопу, я був відкрив це і для себе. Фактично, можливо побудувати власну ВЧ лабораторію за менш ніж 100 євро. Ось список приладів, що я вважаю необхідні.

SDR приймач (18€)

Третя версія цього приймача окрім прослуховування ефіру може бути ще й аналізатором спектру. Програму аналізатора треба трохи доробити, але вона існує у вільному доступі (як і її код).

Проекти для SDR приймачів просто вражають. Що значить тільки відслідковування людей через стіни. Навіть найдешевший приймач є настільки крутий, що сам по собі він уже є лабораторією.

ВЧ генератор на ADF4351 (16€)

Плата є спрощеною версією фірмової розробницької плати від Analog devices. Контролювати кристал можна і ардуінкою (що я в принципі і зробив). Рекомендую цю бібліотеку. В ній більш продумано обрахунок коефіціентів для виставлення частоти.

Плата може працювати від 35МГц до 4.4 ГГц. Вихідна потужність регулюється від -4 до 5 дБм.


NanoVNA векторний аналізатор (35€)

Цей маленький аналізатор може вимірювати від 50KHz-900MHz з різною чутливістю. З ним можна аналізувати антени, фільтри і тд. Незамінний помічник при конструюванні ВЧ приладів.

LNA підсилювач (3€)

Це ВЧ підсилювач з малим шумом на spf5189z. Він найдешевший на ринку, але має непогану лінійність і дійсно малий шум.

Аттенюатори

Їх найкраще виготовити самому. Як це зробити показано на відео. Я був собі зробив на 20 і 40 дБ. Цього вистачає для тестування тих же підсилювачів з NanoVNA.

ВЧ вимірювач потужності (10€)

Це мікросхема ВЧ вимірювача потужності (до 8ГГц) на AD8318. Це логарифмічний детектор від 5 дБм до -60 дБм. Досить корисна штука в господарстві. На її основі можна зробити трекер супутників чи ще що.

ВЧ частотомір (10€)

Схематика частотоміра чудова, якби ще китайці ставили орігінальні деталі, то було б взагалі чудово. Він має два діапазона вимірювання 0.1-60MHz та 20MHz-2.4GHz і непоганий форм фактор для встроювання в коробки приладів.

Список цих приладів є моєю суб'єктивною думкою. Я не вважаю себе ВЧ інженером, тому можу помилятись у якості чи потребі деяких із них.

Дешева ВЧ лабораторія

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори