Крок до нейтронних зірок 11. ВЧ смуговий фільтр

В умовах штучних радіо завад (Radio Frequency Interference -- шум побутових приладів в місці чи поряд) зовнішній фільтр є необхідністю.

Почнемо з базису. У спрощеному випадку, смуговий фільтр має два параметри: частоту пропускання і смугу пропускання. Смуга вимірюється на рівні -3дБ, тобто коли сигнал ослаблюється вдвічі. Частота в нашому випадку дорівнює частоті антени, а полоса пропусння обмежена знизу 2 МГц (~ максимальна смуга прийому RTL SDR). Мала смуга пропускання вимагає роботи з малими ємностями і індуктивностями, що є тяжко, бо паразитні параметри компонентів у фільтрі починають грати значну роль. Тому я збільшив смугу пропускання до 15МГц в надії, що колись я зміню RTL SDR на більш досконалий приймач.

Інший параметр (не менш важливий) є вхідний і вихідний опір (50 Ом). Далі потрібно вибрати тип фільтру. Чесно кажучи, я не заморочувався із вивченням всіх типів фільтрів, їх переваг і недоліків. Я подився відео і перерахував параметри на мої потреби. Обрахунок фільтрів я робив цією програмою. Тип фільтру є найбільш популярний -- двополюсний Direct coupled.

На вході і на виході стоять індуктивності (можна перерахувати на ємності). Індуктивність ріже на високих частотах на 20 дБ краще ніж ємність. Перший погляд на значення компонентів може спантеличити: де я знайду такі нестандартні компоненти. Наспавді, всі компоненти, окрім двох підстоюваних конденсаторів є саморобні. Індуктивності -- саморобні котушки. Їх можна розрахувати в будь-якому онлайн калькуляторі. Конденсатор посередині має ємність в чверть пікофаради. Це м'яко кажучи нестандартна ємність. Рішення --
gimmick cap. Це по суті два скручені проводи. Їх можна скручувати і розкручувати, тим самим регулюючи ємність. Це критичний елемент, бо від нього залежить імпеданс фільтру. Перегородка між ланками фільтру служить для ВЧ ізоляції.

Результати виміру фільтру наведені на малюнках знизу. Перед початком вимірювання потрібно відкалібрувати аналізатор разом із кабелями, що ідуть до фільтру.

Резутьтати аналізу фільтру програмним забезпеченням NanoVNA
Характеристики фільтра в околі смуги пропускання
Параметри фільтру у широкому діапазоні частот

Втрати менше 2 дБ -- в принципі прийнятно. Чотко!

Крок до нейтронних зірок 11. ВЧ смуговий фільтр

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори