Антенна для NOAA супутників (частина 2)

Минулого разу ми дізнались як працює турнікетна антена і розрахували її параметри.

Цього разу будемо виготовляти нашу антену. Я не спеціаліст у виготовленні антен, а ця стаття не є прямою інструкцією. Тут я лише намагаюсь поділитись своїм досвідом.

По суті всі матеріали задіяні у виготовленні антени діляться на 3 групи:

  1. для мачти
  2. для відратора/рефлектора
  3. кабелі

Для виготовлення мачти я задіяв 4 PVC труби з Leroy Merlin (майже всі матеріали я там купив), дві з них пішли на саму мачту, а дві порізав по 33 см на основу для мачти. Для з'єднання використовував готові розгалужувачі і подовжувачі. Все поз'єднував шурупами. Для свердління отворів у трубах роздрукував приспособу з thingiverse.com. Оскільки мачта висока і складається з 2ох частин, тому додатково я її підсилив розтяжками зі сталевого дроту. Ця частина роботи досить проста: див фото знизу

 

Матеріал вібратора -- алюмінієвий прутик діаметром 6 мм і довжиною 1 м. Матеріал рефлектора мав бути таким же, але я в день закупки не знайшов необхідної кількості алюмінієвих прутиків, тож я взяв алюмінієву трубу 8x6x100 mm і трохи скоректував модель.

Для утримання рефлектора і вібратора я роздрукував кілька деталей на 3Д принтері. Це значно спростило виготовлення антени. Точність друку забезпечує достатню перпендикулярність елементів антени і дає змогу просто закріпити елементи на мачті.

Перша деталь, що є на малюнку є для закріплення рефлектора. Ця деталь має гачки для закріплення дроту, що утримує мачту, отвори для закріплення на мачті самої деталі і рефлекторів на деталі.

Друга деталь має отвори для входу кабелю і по суті мало відрізняються від попередньої деталі. Деталь для SolidWorks та STL модель можна знайти тут.

 

Як порізати прутики чи як посведрлити дирочки я розповідати не буду. Нагадаю розміри антени: довжина вібратора антени 986,2 мм, зазор 15 мм. Довжина рефлектора 1069 мм, відстань від вібратора --436 мм. Дотримання розмірів та геометрії  є критичним у виготовленні антени!

Остання частина -- "каблінг". Основний задіяний кабель -- телевізійний на 75 Ом. Але цього не достатньо. Потрібно ще сантиметрів 40 кабелю на 50 Ом (RG-58CU). Тут є три підчастини. Перша частина -- кабель 75 Ом довжиною 360 мм (W -- сигнал, E -- земля) з'єднується з основної (реперної) лінією (N -- сигнал, S -- земля). Друга частина  -- 360мм відрізок кабелю 50 Ом йде від основної лінії антени (N -- сигнал, S -- земля) до кабелю 75 Ом довільної довжини (третя частина). Друга частина слугує для узгодження імпедансів лінії.

Невеличкі випробування антени в моїй квартирі дали надію на роботоздатність антени. Час від часу на частоті NOAA 15 пробивається сигнал.

В наступних частинах буде про отримання і обробку сигналів і польові випробовування антени.

Антенна для NOAA супутників (частина 2)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори