Punk-звукознімач, FM станція та інші весняні саморобки

Весняні канікули в мене були що треба. Ось результати

Punk-звукознімач

Давно вже хотів собі зробити звукознімач для гітари. guitarСей пристрій по силі навіть гуманітарію, адже він по суті лише котушка з магнітним осердям. Я його зробив так: взяв дві текстолітові пластинки і в одній просвердлив отвори для болтів М6 (і приклеїв їх суперклеєм), а до другої приклеїв неодимові магнітики. Відстань між болтами визначається відстанню між струнами ( в моєму випадку ~1 см). Стерні болтів обмотав бумагою і намотав трохи дроту. Мотки не рахував. Закінчив мотати, коли обірвався проводок (та, це дуже інженерний підхід). В результаті опір котушки близько 390 Ом. Більша котушка -- сильніший сигнал. Котушку огорнув мідною фольгою (можна і фольгою від шокодадки, головне щоб був контакт зі землею). Аудіороз'єм припаяв який був. Підсилювача не робив, звук прямо йде на вхід мікрофона комп'ютера. Головне виставити рівні в налаштуваннях.

Я противник синьої ізоленти, тому закріпив звукознімач на гітару червоною ізолентою.

guitar1

Мої потуги зіграти Beatles -- Blackbird з цим звукознімачем можна почути тут (Обережно!)

Сигнал явно шумний, але це можна якось виправити.

FM станція

fmСтанція це трохи перебільшення для приладу на одному транзисторі, але мушу сказати, що за 5 років занять електронікою я вперше зробив щось корисне.

Як його зробити розжовано тут. Вперше я його зробив на білій макетці (breadboard) ще кілька років тому. Він запрацював з першого разу. Потім вирішив, що непогано було б його перенести на плату і спаяв те чудо, як на малюнку. Включив -- нема сигналу. А справа була в тому (я думаю), що breadboard має паразитну ємність між рядами зажимів (40 пФ я наміряв між сусідніми). Це додає ніби ще один конденсатор в паралель і відповідно знижують частоту. Коли переніс цей жучок на плату, то ця ємність пропала і частота вилізна за межі FM діапазону. За допомогою SDR свистка я знайшов свою станцію аж на 140 МГц (приблизно частота роботи метеосупутників). Збільшив на 50% кількість витків у котушці -- 116 МГц (авіадіапазон) -- вже не погано. Ще  два витки додав, замінив і маю 98,2 FM

srd

За стабільних зовнішніх умов частота не плаває. Передає сигнал лише на дуже коротку відстань (потужність ~ мВт) -- сусідня кімната чи кілька метрів по прямій, тому ефір я не загажую і виявити його неможливо.

Навіщо я його зробив? Я люблю слухати музику в душі. В мене є радіоприймач в душовій кабінці, але нема аудіовходу. Тому в такий спосіб я можу слухати свою музику.

Якщо частота передавача налазить на частоту іншої станції, то можна цють-цють ноготоцьком віджатоньки один виточечок від котушешочки (щоб ви розуміли як сильно індуктивність впливає на частоту).

Аудіопідсилювач 2х15 W

Китайський підсилювач TDA7297 і трохи обв'язки. Нічого складного

tda

Платотримач

Теж нічого складного. Зробив з чого було

holder

Punk-звукознімач, FM станція та інші весняні саморобки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори