Щодо ядерних хобі

ст.226 ККУ

  1. Викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї ... радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.
  2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, а також заволодіння предметами, що перелічені в частині першій цієї статті, шляхом зловживання службової особи своїм службовим становищем - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.
  3. Дії, передбачені частинами першою чи другою цієї статті, якщо вони вчинені організованою групою, розбій з метою викрадення ... радіоактивних матеріалів, а також вимагання цих предметів, поєднане з насильством, небезпечним для життя і здоров'я, - караються позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна.

Тож якщо захочете займатись ядерними хобі, то рекомендую це робити самому =)

З точки зору держави, якщо ти збираєш в себе в гаражі якісь матеріали, що сильно фонять, аби поставити свої супер досліди, то ти не юний експериментатор, а лютий злочинець! Такі справи  не лише в Україні і на це є  об’єктивні причини, але по-моєму це занадто. Я думаю, як і зброю принаймні калібровочні джерела мають продавати в магазинах. Приніс справку, що ти не дурень, прослухав обучающе відео, озброївся дозиметром, сейфом і всьо! Купуй хоч полоній) Звичайно є ризики, що це може спричинити шкоду абстрактному комусь, але це природний відбір. Ховаєш кобальт під подушкою, носиш торій біля кокушок, облизуєш стронцієву таблетку -- ну чим тут тобі зарадиш? Зате купа переваг: сусід Вася купив джерело — ось привід і собі купити дозиметр, а тут і потяг до вимірювань. Поміряв скільки відліків дає твій сніданок до і після вживання — ось і народився новий експериментатор! Так крок за кроком ми і зробимо Україну справді ядерною державою.

Але поки це залишається лише мріями і приходиться якось викручуватись, аби знайти щось радіоактивне. Насправді, все що нас оточує є в тій чи іншій мірі таким, це називають фоновим випромінюванням. Проте можна знайти деякі артефакти, що світяться значно веселіше. Їх поділяють на кілька категорій в залежності від інтенсивності.

//Взагалі є класний канал, де майже всі вони розібрані по поличкам, тому я їх тут лише перерахую без значного заглиблення. Саму класифікацію я взяв з цього сайту.

Безпечні: калійні добрива, кераміка, кришталь, радонові зливи.

Малонебезпечні: граніт, уранове скло, тритієві джерела енергії, вольфрамові електроди, гартівна сітка, деякі радіолампи, авіаперельоти

Небезпечні: радон в жилих приміщеннях, радіоактивні пляжі, дорогоцінні камені і матеріали, іонізаційні датчики диму, світломаса постійної дії, торована оптика, уранові руди.

Тут слід зазначити, що небезпечність деяких з них обумовлена перш за все тим, що радіоактивні частинки можуть потрапляти всередину організму і там розпадатись. Одному офіцеру КДБ вистачило кілька мікрограмів полонію аби почати розпадатись самому.

Особливо небезпечні: промислові блоки гамма-джерел, контрольні джерела дозиметрів, датчики обмерзнення, радіоактивні препарати, артефакти з ЧЗВ або рад.могильників.

Особисто я нікому не рекомендую збирати, а тим паче накопичувати такі штуки. Якщо ви знайшли щось подібне дозиметром чи пухлиною на тілі, то варто відразу звернутись до пожежників чи санепідемстанції аби вони забрали у вас цю штуку. Якщо ж вам байдуже на мої застереження, то купіть собі хоча б дозиметр нормальний, а не радянський пережиток чи ще гірше самопал. Це інший ряд хоббі ніж з ардуїнкою бавитись чи класну прожку/сайт писати, тому має бути певна культура роботи з такими матеріалами. Перш за все своя безпека! А тут є три правила:

  • захист по-товще,
  • час роботи по-менше,
  • відстань побільше.

Щасти! Далі буде.

Щодо ядерних хобі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори