Детектор грози

Ще минулого року я був зробив детектор грози, але через малу кулькість грозових штормів у Ніцці і мій майбутній переїзд, мені так і не вдалось його випробувати. Цього ж року я відвідав Україну і поміж усіх інших приладів, я був віднайшов і цей. Нащастя я застав грозу і зміг випробувати детектор на практиці.

Схему приладу я позичив на сайті tehlib.com:

Про те як працює схема можна почитати на сайті. Я розніс у приладі ВЧ і НЧ частини. ВЧ частина (перший транзистор з фільтрами) я змонтував на кусочку текстоліту поблизу антенного гнізда. Всі інші транзистори змонтовані на окремій макетній платі. Живиться схема від 3В (дві пальчикові батарейки). По боках від антенного гнізда розташовані тумблер включення і світодіод для індикації спрацювання (блискавки):

Схема підключення світлодіода:

Окрім світлодіодного індикатора, схема містить інтегратор, що показує інтенсивність грози:

Хоча прилад детектує спалахи на 300 kHz, довга антена йому не потрібна. Довжини 50см - 1м є цілком достатньо. Особисто я використовував щуп до мультиметра. Чим довша антена, тим більша чутливість. Довга антена дає багато неправдивих спрацювань, тому треба підлаштовувати рівень спрацювання потенціометром.

На мою думку було б цікаво зробити виведення сигналу на аудіо і за допомогою комп'ютера записати і проаналізувати сигнал: відсіяти ВЧ перешкоди (в основному від імпульсних блоків живлення), виокремити типовий сигнал блискавки і проаналізувати його типові параметри як то амлітуда, тривалість імпульсу, період між імпульсами.

Існують комерційні аналоги детекторів блискавки, як от AS3935. У китайців є модулі навіть зі вбудованою антеною, але вони коштують на даний час 20 еуро, що трохи багато.

Схема проста і робоча. Рекомендую до повторення.

Детектор грози

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори