Генератор ЗЧ та частотомір

Вже другий рік підряд, приїжджаючи додому, я виготовляю якийсь пристрій зі збірника МРБ "В допомогу радіокружку". Минулого року я виготовив тестер електролітичних конденсаторів, яким я жодного разу не користувався. Цьогоріч я вирішив виготовити частотомір. Це ще один абсолютно непотрібний для мене пристрій, бо в мій китайський мультиметр вміє міряти до 20 кГц. Проте в мене руки кортіли зробити щось в МП-шок, що ще в 90х вважались застарілими і продавались на вагу.

Схема кочує з книжки в книжку, з журнала в журнал, ще з початку 60х, коли з'явились перші П-шки (МП -- це Модифікована П-шка). Схема примітивна -- перший транзистор -- це підсилювач, а два других є тригер Шмітта (не плутати зі Шмідтом!). Це зроблено, аби на виході цього каскаду був сигнал прямокутної форми (меандр) з чіткою амплітудою і певною частотою, що вимірюється. Далі сигнал іде через конденсатор на вимірювальну головку мікроамперметра через випрамляючі діоди. Струм через конденсатор пропорційний частоті сигналу. Змінюючи конденсатор, можна змінювати діапазони вимірювання. Я не калібрував прилад в кінці, тому похидка вимірювання в мене 5-10%.

Чи потрбен такий прилад зараз? Однозначно ні. Найгірший МК справиться зі завданням на порядки краще цього дніща. Дана схема х*йова вже навіть у 80х, і ніякого практичного елементу (крім навчального) не несе.

Але мені одного частотоміра було мало (в селі нічого робити і я був занудьгував). Тому я зробив ще й генератор ЗЧ з тієї ж книжки.

Тут схема тяжче. Цілих 4 транзистори, тому в мене була 1 проблема. Замість синуса я отримав меандр. Походу проблема у сильному зворотньому зв'язку (конденсатор С9), але заміна номіналу не покращувала ситуацію. "Проблема" цієї схеми -- це здвоєний резистор R1-R4, що в книзі пропонувалось виготовити самому. В мене такий резистор виявився в наявності. Моя проблема була в компактному комутаторі SA1, бо ті що я мав, були розміром з кулак.

Остання проблема, що я зіткнувся, це поєднання частотоміра і генератора і їх живлення. Прилади мають різне дивлення: 9 і 12 В, тому я виготовив стабілізатор (схема з тієї ж книжки). Проблема в тому, що в обох прилах, земля є +, а не -, як це є зараз. Тому підключення виходу ГЗЧ до входу частотоміра викликає закорочення 9 вольт на 12, а тому при одночастому використанні 2 приладів, землю частотоміра краще не під'єднувати.

Генератор ЗЧ та частотомір

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори