Електронна нагрузка

Час від часу потрібно протестувати блок живлення на те чи тримає він порібний струм, чи спрацьовує захист і при якому струмі і тд. Для цього можна використовувати великий потужний нагрузочний резистор або електронну нагрузку.

По суті електронна нагрузка -- це транзистор + операційник який тримає заданий струм. Головна проблема цього приладу є не електроніка, а тепловідведення. Якщо тепло не відвести, то транзистор згорить, тому люди використвують або матриці транзисторів, або один великий, потужний транзистор. Я обрав останній шлях. Для охолодження я використовую систему охолодження процессора на 100 Вт. Це і є обмеження приладу. Польовий транзистор IRFP260N може видати і більшу потужність.

Для захисту по входу від переплюсовки я обрав діод з комп'ютерного блока живлення з малим падінням напруги (аля BYV32E-200 ). Цифровий вольтметр -- китайський і з великою похибкою. За нагоди заміню на кращий.

В мене було два однакових потенціоментра. Для їх підключення на грубо/точно регулювання, я використав ідею звідси. Для їх опорної напруги стоїть стабілітрон TL431 (2.5 В). Для живлення приладу -- блок живлення на 15 В. По входу стоїть стабілізатор 7812. Схему, як ви зрозуіли з такого довгого опису, я малювати полінився.

Джерела надхнення: bsvi.ru та схема тут.

Електронна нагрузка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори