Вольтметри

Чи задумувались ви що всередині дешевого китайського мультиметру? По суті у всіх мультиметрах порядку 5-15 долларів стоїть мікросхема ICL7107 або її клон. Вона стара і надійна. В совєтах її спіздити (як і всі інші інші гарні мікросхеми) і випускати під незамислуватою назвою КР572ПВ2. По суті це АЦП подвійного інтегрування з дешифраторами для семисегментних індикаторів. Обв'язка мінімальна, точність 3,5 знаки. Вміє вимірювати дві полярності. Для роботи потрібно+-5В. Просто і красиво! На малюнку нижче є мій перший вольтметр на цього типу мікросхемах.

Є й інші мікросхеми подібного типу, але з більшою точністю (4,5 знаки). Що значить 4,5 знаки? Це значить, що максимальне значення є 19999. Мультиметри з такою точністю є дороге задоволення. Тому зберемо самі! Проте в мультиметрі найскладнішим в реалізації (на мою точку зору) є переключатель вимірювальних діапазонів, над яким я зайобуватись не буду. Тому буде просто вольтметр. Виведення на індикатори у 7135 дещо ускладнене . Набагато простіше зчитувати інформацію мікроконтролером. Тому я зробив двоканальний USB вольтметр на 4,5 знаки з двома діапазонами (0-2 В, 0-20 В).

Ідея вольтметра була взята з цього сайту, але схема змінена. Код мого проекту і схема є у вільному доступі. Живлення береться від USB. Через USB/UART конвертер CP2102 мікроконтроллер передає інформацію на комп'ютер. Пристрій зібраний як етажерка: верхня плата керування і дві плати каналів вольтметра. Червоні діодики сигналізують перегрузку.

Вольтметри

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Догори